Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2018 09:00 - Управляващите с нова идиотия! Нови промени в закона могат да намалят пенсиите…
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Управляващите с нова идиотия! Нови промени в закона могат да намалят пенсиите… 16.01.2018

image http://bultimes.bg/upravlyavashtite-s-nova-idiotiya-novi-promeni-v-zakona-mogat-da-namalyat-pensiite/ image

Нови промени в закона могат на практика да намалят пенсиите на хората, участвали във втори пенсионен фонд.

През декември трябваше отново да се прави проект за нова схема, по която да се изплащат парите.

Основната причина е, че според сега разписаните правила жени, родени след 31 декември 1959 година, вече могат да поискат задействане на плащанията по втория стълб, пише тази сутрин “Марица”.

Конкретни правила как да се случи това обаче няма. Tекстовете с промените са събрани в концептуалния модел на социалното министерство, който ще бъде в основата на законовото регламентиране на изплащането на допълнителна пенсия от професионалните и универсалните пенсионни фондове. Моделът е изпратен за становища до социалните партньори, а към изготвяне на конкретни законови промени ще се пристъпи след 15 януари.

Според документа пожизнената втора пенсия вече няма да се наследява, както е предвидено в момента в Кодекса за социално осигуряване. Родените след 1959 г. ще имат избор между три варианта за изплащане на втора пенсия, но всички те не зависят изцяло от волята на осигурения, а от размера на натрупаното.

Правото на наследяване на парите в индивидуалните партиди ще съществува само в определени случаи. На практика хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си, които няма да се наследяват.

Богатите пенсионери най-ощетени

При вариант за пожизнена пенсия парите ще отидат в общ пул и няма да са наследяеми. В концепцията е описано, че изплащането ще бъде от фонд (пул) във всеки частен фонд, като при дефицит ще се ползват пари от специален резервен фонд.Ще има гарантиран размер на пожизнената пенсия, който ще се записва в договора на всеки пенсионер. Пенсията ще се актуализира веднъж годишно в посока повишение или понижение, но тя няма да може да пада под гарантирания размер. Пожизнени пенсии ще могат да получават осигурени, чиято втора пенсия би била не по-малка от 20% от минималната, тоест не под 40 лв. на месец според сегашното законодателство. Така този вариант е приложим за хора, чиито доходи са само над минималните. Активирането на плащанията може да стане една година преди навършването на законовата възраст.

Лимитирани програмни тегления само до определена възраст

Хората, чиято месечна пенсия би била между 20% и 50% (т. е. между 40 лв. и 100 лв. към днешна дата) от минималната, ще могат да изберат и варианта „програмирани тегления“. Според текстовете, тези с най-ниски пенсии няма да могат да се възползват и от този вариант. Тегленето на парите по план ще става веднъж годишно. Само в този случай пенсията ще е наследяема. Въпросната срочна пенсия ще се плаща само за броя години, отговарящ на средната очаквана продължителност на живота. Така при очаквана средна продължителност от 85 години например пенсионер на 86 спира да получава втора пенсия.

За натрупалите малко средства

Третият вариант е за хората с най-малки натрупвания, които не достигат за пенсия в размер на дори 20% от минималната пенсия, тоест 40 лв. Те ще получат сумата си от частния фонд еднократно или разсрочено, за да не плащат излишни такси на частните фондове. Подобни плащания ще са допустими при определени обстоятелства, като покупка на жилище, тежки заболявания, трайно намалена работоспособност и др.

Източник: 7dnisofia.bg




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39741452
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031